Quarantaine Quiz

Welkom bij de Quarantine Quiz van Dinerspel.nl

Tijdens voetbal WK’s en EK’s blijkt vaak dat in Nederland miljoenen experts op het gebied van voetbal rondlopen. De laatste weken ontpopt ook een groot deel van de bevolking zich als viroloog. Maar hoe is het nu echt gesteld met onze kennis van het nieuwe coronavirus? Kent iedereen de basisbegrippen en weten we wat wel en wat niet te doen?

Omdat wij bij Dinerspel.nl momenteel toch niets beters te doen hebben, leek het ons zinvol om hiervoor een leerzame maar ook amusante quiz te maken. Test hier jouw corona-kennis, deel het resultaat met je social-media contacten en maak kans op een doe-het-zelf-dinerspel uit onze webshop naar keuze voor tien personen! Volledig corona-veilig en perfect te doen in het kader van social distance.

Veel succes met het spelen van de Quarantine Quiz!

Wat is een virus?


Het woord virus is waarschijnlijk nog nooit zo vaak gebruikt als in de laatste dagen, maar wat is een virus precies? Is het een vijandig ééncellig organisme dat zich zelfstandig kan voortplanten in ons lichaam? Of is het een microscopisch kleine dierlijke ongenode gast in ons lichaam? Een ziekmakend micro-plantje dat lijkt op een gekleurd stuiterballetje met tentakels misschien? Of is het een stukje genetisch materiaal verpakt in proteïne? Wat denk jij?Hoe is het corona-virus ontstaan?

Veel mensen denken dat het coronavirus door de consumptie van besmette vleermuizen op de mens is overgedragen. Ook zou het virus door het Amerikaanse leger of een geheime groep superrijken ontwikkeld kunnen zijn als militair wapen of middel tegen overbevolking. Anderen zeggen dat het virus al heel lang bestaat maar pas onlangs ontwaakt is. Wat denk jij? Het coronavirus is:


Wat zijn de symptomen van corona?

Er zijn ruim 30 verschillende stammen coronavirussen waarvan zeven varianten de mens kunnen infecteren. Een groot deel van gewone verkoudheid bij volwassenen wordt hierdoor veroorzaakt. Het nieuwe coronavirus COVID-19 is dus duidelijk iets minder onschuldig. Een betere naam is eigenlijk SARS-CoV-2, omdat het lijkt op het Severe Acute Respiratory Syndrome uit 2003. Wat deze nieuwe virussen zo gevaarlijk maakt is dat bij uitbraak niemand nog immuun is én dat ze dodelijke longontstekingen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het nieuwe coronavirus zich ook op meerdere andere manieren manifesteren. Welke zijn dat volgens jou?


Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen corona en gewone griep?

Jaarlijks krijgen wereldwijd miljoenen mensen griep en een klein percentage daarvan sterft. Toch blijven social-distancing, lockdowns, andere overheidsmaatregelen en hamsteren dan uit. Dat is met het nieuwe coronavirus wel anders. Waarom? Simpelweg omdat dit nieuwe virus drie tot vier keer meer doden eist dan griep. Maar er zijn meer verschillen. Welke?


Kun je meerdere keren besmet raken met corona?

Vroegah waren je ouders blij als je de mazelen of waterpokken had gehad, want je was daarna immuun voor die ziekten. Dat zou in het geval van COVID-19 ook zo kunnen zijn, sterker nog, het Nederlandse corona-beleid is erop gericht om door maximale gecontroleerde verspreiding groepsimmuniteit op te bouwen. Maar gaat dat wel werken? Moeten we ook nu blij zijn als we het virus gehad hebben?


Kan corona worden genezen en hoe?

Een werkend vaccin tegen COVID-19 zou op dit moment het grootst mogelijke wereldnieuws zijn. Hoewel de media bol staan met corona-nieuws blijft dit bericht echter helaas nog steeds uit. Wel kunnen we overal lezen dat er koortsachtig, niet dubbelzinnig bedoeld, aan een vaccin wordt gewerkt maar dat het nog maanden, misschien zelfs jaren gaat duren voordat dit er zal zijn. Inmiddels is al gebleken dat het drinken van chloor en koeienurine niet werkt en dat reeds bestaande medicijnen tegen andere, vergelijkbare ziekten ook geen soelaas bieden.
Oeps, daarmee is bovenstaande vraag al beantwoord... Maar zoals het spreekwoord zegt: Afremmen tot er een vaccin is, is beter dan genezen. Maar hoe? Waardoor kan het coronavirus worden geremd? Verspreiding van het corona-virus wordt geremd door:


Hoe komt het coronavirus aan haar naam?

Corona, COVID-19, SARS-CoV-2, het Wuhan-virus, allemaal verschillende namen voor hetzelfde virus. Als je een beetje hebt opgelet weet je waar de laatste twee vandaan komen. COVID-19 staat voor coronavirus disease 2019. Daar zit dus ook het woord corona in. Waar komt die naam vandaan?


Is hamsteren noodzakelijk?

In een groot aantal Nederlandse huishoudens bevindt zich inmiddels een voorraad toiletpapier die bij een gemiddelde stoelgang van de familieleden voldoende is tot medio 2026. Angst is een slechte raadgever en veroorzaakt nogal wat ikke ikke gedrag. Mensen die een voorraad inslaan die groot genoeg is voor tien gezinnen, realiseren zich blijkbaar niet dat ze hiermee negen andere gezinnen benadelen. Én dat dit met onze geroemde saamhorigheid niets te maken heeft. Of is hamsteren wel degelijk logisch gedrag als de samenleving, economie en productie mogelijk helemaal ontwricht kunnen raken?


STELLING: Corona heeft mogelijk meer levens gered dan geëist

Over saamhorigheid gesproken, nu al blijkt de corona uitbraak ook allerlei positieve effecten te hebben. De bereidwilligheid om iets te doen voor een ander is groot. Velen bieden zich aan als vrijwilliger om op te passen, boodschappen te doen of om eenzame ouderen te bellen voor een gezellig praatje. Ook ontstaan vanuit de beperkingen allerlei andere creatieve en vindingrijke oplossingen om met elkaar in contact en aan het werk te blijven. Bovendien oogsten zorgmedewerkers, supermarktmedewerkers en schoonmakers meer waardering dan ooit. Naar verluidt heeft de corona-crisis ook een buitengewoon positief effect op de reductie van CO2-emissies vanuit China. Heel positief, maar kunnen we zover gaan om te zeggen dat bovenstaande bewering waar is? De stelling is:


Waarom maken we grappen over corona?

De social media staan er vol mee: humoristische uitingen over corona. Hoe kan het dat we over zoiets negatiefs als een gevaarlijk virus grappen gaan maken? Volgens sociologen zijn daar verschillende redenen voor. Welke kunnen dat zijn volgens jou? Corona-humor is:


Weet je wat ook heel grappig is?

Onze doe-het-zelf dinerspellen. Die kan je gewoon met niet hoestende familieleden, vrienden en collega’s in je eigen huis of op een andere veilige plek spelen.

Je kunt de spelboekjes goedkoop en gemakkelijk bestellen in onze webshop en Postnl bezorgt ze contactloos bij je. Je zou zelfs alle spelers afzonderlijk een spelboekje kunnen sturen en het spel telefonisch, via Skype, of Facetime spelen.

We zeiden het al eerder, aan vindingrijkheid geen gebrek!


Dit is het einde van de Quarantine Quiz!

Kijk snel naar je score! Heel benieuwd!