Moorddiner wint terrein

‘Wat zullen we deze keer eens met het bedrijfsuitje doen?’

‘Zo’n moorddiner lijkt me wel leuk.’

‘Nah, we hebben een paar jaar geleden al eens een moorddiner gedaan.’

Dat is hetzelfde als:

‘Zullen we vanavond een filmpje pakken?’

‘Nee, hebben we vorige maand al gedaan.’

Veel verschillende soorten moorddiners

Het ene moorddiner is het andere niet. Net zoals theaters en bioscopen bieden Nederlandse producenten van moorddiners verschillende verhalen en uitvoeringen. Toch heerst hardnekkig het idee dat als je één moorddiner gedaan, je ze allemaal hebt gedaan. Dat is niet zo. Misschien zijn er niet zoveel verschillende moorddiners als films en musicals maar er bestaat wel degelijk een breed assortiment. Het ene moorddiner kan zich bijvoorbeeld in de pruikentijd afspelen en het andere gewoon in het nu. Ook de thema’s en achtergronden van moorddiners zijn zeer uiteenlopend. Het ene moorddiner speelt zich af aan boord van een cruiseschip of internationale trein, het andere op een tropisch eiland. Zelfde geldt voor de personages. Een moorddiner kan om een rijke familie draaien maar ook om deelnemers en juryleden van de Miss Word Verkiezingen of om een groep circusartiesten. Om maar wat te noemen, want er zijn dus tientallen verschillende moorddiner varianten.

Het ene moorddiner is het andere niet

En dan hebben we het nog niet eens over de verschillen in opzet van alle moorddiners. Het kan zijn dat een groep acteurs het verhaal uitbeeldt en het publiek daarin betrekt. Maar er zijn ook moorddiners waarbij het publiek zelf in de rol van de personages kruipt en zodoende “acteert”. Omdat de variant met professionele acteurs, geluid, licht en rekwisieten aan de basis van het fenomeen moorddiner staat, is men al gauw geneigd te denken dat moorddiners altijd kostbare producties zijn. Maar ook dat is niet zo. De moorddiners waarbij het publiek zelf de rollen voor haar rekening neemt, zijn in feite begeleide gezelschapspellen. Wanneer een goede presentator het spel in goede banen leidt en het publiek entertaint, is een dure crew en apparatuur helemaal niet nodig. Wat de persoonsprijs uiteraard ten goede komt. Als de aanbieders het diner gedeelte van het moorddiner dan ook nog betaalbaar weten te houden, kan men voor een paar tientjes per persoon al een hilarisch avondje spelen en speuren.

Moorddiner als uitgaansvorm

Dinerspel.nl heeft zich tot doel gesteld het moorddiner naar een ander niveau te tillen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat mensen net als bij musicals en films één keer in de zoveel tijd een moorddiner gaan doen. In de horeca of thuis. Want voor degenen die liever in de vertouwde sfeer van hun eigen huiskamer een moorddiner doen, biedt Dinerspel.nl het mini moordspel “De Onfortuinlijke Bankier”. Voor de kookliefhebbers compleet met bijpassende recepten voor het culinaire deel. Daarnaast kan in een groot aantal locaties het Miss Murder Moordiner al vanaf 8 personen gespeeld worden. En dan zijn er ook nog de varianten om het moordthema Big Secret Soapdiner en het Food&Fun culi Spel. Natuurlijk lanceert Dinerspel.nl regelmatig nieuwe titels. Altijd bijzonder amusant en gunstig geprijsd. Zo komt het wel goed met de moorddiners!